Berlin

Réka och Magnus East Side Gallery, Berlin

På två dagar i Berlin hinner man med mycket. Förutom all historia kring muren har vi också hunnit med Brandenburger Tor, riksdagshuset, Potsdamer Platz, Die Gedächtniskirche, Pergamon museum, Fernsehturm och många andra mer eller mindre viktiga platser. Trots att Berlin var en fokuspunkt för Kalla Kriget och förtrycket av GDR och öst-staterna känner man sig idag glad av att gå igenom den förenade staden. Varje gång man går över det streck i marken som är det enda som på många platser påminner om muren går det en rysning genom kroppen, men samtidigt blir man ändå glad av att så enkelt gå över den. Endast på några få platser finns delar av muren kvar som ett minnesmärke. Vi besökte till exempel East Side Gallery (på bilden) där flera konstnärer har målat muren på dess östra sida efter 1989. Tidigare har klotter och målningar av naturliga skäl endast förekommit på den västra sidan.

Rékas pappa och hans sambo var också med på resan. Trots att vi inte gick tillsammans i Berlin lyckades vi ändå av en ren slump springa på varandra på trappan till Pergamonmuseet precis när vi båda skulle gå in. Vi besökte även Neues Museum där bysten av Nefertiti finns. Tyvärr var den i ett av de få rummen i museet där man inte tilläts fotografera.

Efter två dagar så begav vi oss sedan vidare med bil mot Budapest, det blir dock en hel historia i sig så mer om det en annan gång!

Det här inlägget postades i Semester och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *