Från Berlin till Budapest

Resa: Berlin till Budapest
Färdmedel: Volvo V40
Beräknad tid enligt Google Maps: 8 timmar 19 minuter
Beräknad reslängd: 875 km

Efter alla våra äventyr i USA förra året lät denna resa kort och enkel. Det är bara att packa bilen full och köra, en dag bör räcka. Men… det blir många ”men”. Först senarelades avfärden från klockan 8 på morgonen till klockan 15 på eftermiddagen. ”Vi hade ju gott om tid” på oss och Rékas pappa ville gå på en marknad i Berlin innan vi åkte. Även om vi räknade med ett antal timmars stopp skulle vi vara framme tidig natt i Budapest. Själv var jag skeptisk men tyckte att vi ändå fick nästan en dag till på oss att gå runt i Berlin så det var ju bra.

När vi väl kom iväg, faktiskt väldigt nära utsatt tid om 15:00, så visade det sig att Berlinarna bestämt sig för att göra om en av gatorna vi tänkt åka på till någon form av festivalområde. Detta orsakade totalt trafikkaos i Berlin och den korta lilla startsträcka ut ur staden som var beräknad till ett par minuter blev istället ca en och en halv timme.

Väl ute ur Berlin var vi av kurs men hade ändå en enkel resväg att följa: Dresden, Prag, Brno, Bratislava och sist Budapest. I Tyskland kan man aldrig klaga på vägarna och även den första sträckan i Tjeckien var jättebra. När vi sedan passerat Prag blev vägarna dock distinkt sämre. Tänk er betongplattor som inte ligger helt jämt, även om det var asfalt som underlag så lät det som ett gammalt tåg som distinkt säger ”dunk-dunk” med regelbundna interval.

Mitt i mellan Prag och Brno så är det Rékas pappa som kör en sträcka, han tyckte nog jag och Réka varit lite mesiga i vår körstil och drog på lite snabbare. Tyvärr är det inte en så bra kombination att köra över 120 km / tim, ha en full-lastad bil med fyra vuxna och köra på vägar med gropar och konstanta småfel. Efter bara en halvtimme så märktes att något var fel med ett av hjulen och vi fick stanna.

Klockan är halv elva på kvällen, vi står på en mack cirka åtta mil ifrån Prag och elva mil ifrån Brno och vet inte om vi vågar fortsätta köra. Ett av däcken (vi vet inte med säkerhet vilket) gör att bilen vibrerar när man kör. Vi bestämmer oss till slut för att våga prova att köra lite längre, fast mycket långsammare, på hjulet. Efter många stopp, beslutsångest och långsam färd kommer vi fram till Brno i 80 km / tim.

I Brno får vi höra att där är en bilverkstad som har öppet dygnet runt, när vi ringer till firman svarar firman bestämt ”Im Morgen ab Acht Uhr!”. Jag tror de har missförstått vad service dygnet runt innebär. På bensinstationen där de rekommenderat bilverkstaden är de dock vänliga och fortsätter att försöka hjälpa oss. Till slut är där speciellt en av dem som är så vänlig att han hjälper oss ta reda på vad felet är. Ett av hjulen har fått en så pass hård smäll under färden att det blivit lätt deformerat och därmed får bilen att vibrera. Då vi inte har något annat däck så blir det reservdäcket som får sättas på.

Efter det bär det av mot Budapest, fortfarande i max 80 km / tim, hela vägen ifrån Brno. Från cirka klockan två på natten fram till klockan åtta på morgonen kör vi och kommer till slut fram! Nu gäller det bara att hitta nya däck innan vår planerade hemfärd på fredag!

Det här inlägget postades i Semester och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *